Bokens dag 2009

Litteraturstipendium 2009 gick till serietecknaren Marcus Ivarsson.

Motiveringen löd: Litteraturpriset på Bokens Dag 2009 tilldelas Marcus Ivarsson för hans genomtänkta och personliga serieskapande. Med tre utgivna böcker och medverkan i en mängd tidningar är han en etablerad serietecknare i ständig utveckling. Han arbetar i många olika stilar och tekniker, och komponerar text och bilder till helgjutna skapelser.
Marcus Ivarsson är en värdig mottagare av Bokens Dag-stipendiet, som har till uppgift att lyfta fram ett västmanländskt författarskap.


Maria Lövgren gratulerar serietecknaren Marcus Ivarsson till stipendiet.

Bokens dag 2009 genomfördes på Teater Västmanland den 13 oktober med start kl 14.00. Invigare var Maria Lövgren, tillförordnad teaterchef för Teater Västmanland.
Bokens dag var uppdelad i tre block med tre författare i varje block. Mellan blocken fanns möjlighet att köpa samt få böckerna signerade. Varje block kostade 40 kr i inträde. Intäkterna gick till ett stipendium som ska främja Västmanländskt författarskap. 


BOKENS DAG 2009… blev en succé!
Ca 1000 personer njöt av nio intressanta författare i tre block.
Årets stipendiat blev illustratören Marcus Ivarsson

Ingegerd Erdin, ABF Västerås presenterade block 1
Helena von Zweigbergk, Sara Kadefors och Alex Schulman.
En viss spänning uppstod när Alex Schulman blev försenad på grund av att han säger sig vara tidsoptimist. Det hela blev dock till en rolig stund av improvisation tack vare Zenita och Ingegerd.

Block 2 presenterades av Staffan Rune, Västerås Stad
Gunna Grähs, P C Jersild samt Inger Alfvén, som hade tappat bort sin inbjudan och Bokens Dag-programmet, irrat runt i Västerås och slutligen satt sig ner i en hamburgerrestaurang innan hon hamnade rätt någon minut innan framträdandet.
Det blev ett muntert framträdande av en väl etablerad författare.

Zenita Bergman, Teater Västmanland presenterade block 3, som bestod av författarna Emma Ångström, Stefan Einhorn och Ulrika Knutson.
Akademibokhandeln hade inte fått leverans av Ulrika Knutsons senaste roman, varför försäljning och signering inte var möjlig. Man kom fram till en godtagbar lösning för alla och författaren äntrade slutligen scenen för ett briljant framträdande, som dock kunde ha fortsatt i ytterligare flera timmar, om inte de övriga block-3-författarna hade stått i kulisserna och väntat på att signeringen skulle ta vid.

Arrangemanget hade lockat en engagerad publik, som lät sig förföras och beröras och nu ser vi arrangörer fram emot Bokens Dag 2010.

Ingegerd Erdin, ABF


Författare 2009

Block 1: kl. 14.00 -16.00
Helena von Zweigbergk (Sånt man bara säger)
Sara Kadefors (Borta bäst) 
Alex Schulman (Skynda att älska)


Alex Schulman 

Sara Kadefors

Helena von Zweigbergk

Block 2: kl. 16.30 -18.30
Gunna Grähs (Mehmet och lilla Luna)
P C Jersild (Edens bakgård)
Inger Alfvén (När förnuftet sover)


Gunn a Grähs

P C Jersild

Inger Alfvén

Block 3: Kl. 19.00 -21.00
Emma Ångström (Och allt förvridet)
Stefan Einhorn (Vägen till visdom)
Ulrika Knutson ( Böckerna om Emilia Fogelklou) 


Emma Ångström

Stefan Einhorn

Ulrika Knutson